jueves, 9 de octubre de 2008

Nou d'octubre

Excepcionalment, i sense deixar la música del tot de banda, hui tocarem un tema amb caires polítics, tot i saber que estic corrent el perill de que algun ultra acabe entrant, ves a saber com, i reventant-me el blog. Espere que això no passe.

Hui és nou d'octubre, el dia de la Comunitat Valenciana. O del País Valencià? O del Regne de València? Les tres formes estan admesses i es poden utilitzar, però jo em guardaria molt d'utilitzar l'última. Ja que en la tria un deixa al descobert la seua opció política, de l'última no en vull ni sentir parlar.

I l'himne? Quin és el nostre himne? Pels nacionalistes, l'himne és la Moixeranga d'Algemesí, una peça tradicional que s'interpreta amb els instruments típics, dolçaina i tabalet. Val la pena sentir-lo, és una melodia realment bonica. El problema és que els nacionalistes ací poden fer les reunions en un Seat 600 i encara quedaria un seient lliure. L'únic himne admés com a oficial és el del mestre Serrano, el que comença dient "Per ofrenar noves glòries a Espanya", que dius, si ja comencem ofrenant glòries a Espanya, malament acabarem. I sí, malament hem acabat. El problema d'aquest himne, amb una majestuosa i efectiva melodia "zarzuelera" ha sigut l'apropiació que d'ell han fet sectors de la ultra-dreta valencianista "blavera". De fet m'ha sigut quasi impossible trobar una versió al youtube que no incloguera missatges anti-catalans, reivindicacions de les absurdes teories lingüístiques que diuen que el valencià és un idioma diferent del català i que ja es parlava abans de l'arribada de Jaume I (trist, però real) o la frase "Vixca Valencia!", amb una lletra X que crema la vista.

I quina és la nostra bandera? Oficialment, la de la ciutat de València, la quatribarrada amb la franja blava. Els nacionalistes mai l'han acceptada, i encara que ja he dit que són quatre mal comptats, sí és cert que és prou comú, al menys fora de la província de València, trobar falta d'identificació amb aquest símbol. La senyera de Jaume I, com encara es pot veure, era la quatribarrada de la Corona d'Aragó, la que hui és la bandera de Catalunya. Un invent que he vist al video de la moixeranga que vos penjaré a continuació és la quatribarrada sense blau i amb l'escut de la Comunitat (o País, o Regne, el que vullgueu) al mig. No és mala idea, no.

Total, que hui celebrem la nostra festa i cadascú celebrarà la festa d'un lloc diferent, o al menys amb un nom diferent, amb un himne diferent i amb una bandera diferent. La terra ideal per tindre una crisi d'identitat. Això sí, tenim un circuit de Fòrmula 1, tu! I classes d'educació per la ciutadania en anglès! Shit, little parrot!

MOIXERANGA D'ALGEMESÍ


HIMNE OFICIAL DE LA COMUNITAT VALENCIANA (Música de Serrano; lletra de Thous) Interpretat per l'inefable Francisco.

15 comentarios:

Anónimo dijo...

Sense ser nacionalista estic d'acord amb tu. Rep el meu suport.

teresa dijo...

Al poble dels meus avis, a la provincià de Castellò, "la gente bien" parlava als seus fills en castellà, que era "más fino". El seu idioma feia "pobre". Així van les coses per allí...

Joanot Martorell, Ausias March, Ovidi Montllor, Raimon, Al Tall, Miquel Gil, Sanchís Guarner, Joan Fuster, Vicenç Andrès Estelles... i tants...

Esperem que la llavor de tots aquests noms, i molts més, algún dia doni fruit. De moment, sembla enterrada sota terra esperant millors temps.

Titus dijo...

Gràcies als dos pels vostres comentaris. Teresa, de quin poble era el teu avi? Això que dius era (o és) una costum molt estessa per ací.

alfredo dijo...

...Comparto y disfruto de las elecciones, quizás hoy no tengan sentido aquellas manifestaciones que partían de la plaza de San Agustin con nuestras recien estrenadas cuatribarradas al grito de "Pais Valençia, Lliure y Socialiste"
Hoy es todo demasiado formal y descafeinado.
Un abrazo, lleno de mazapanes envueltos en un pañuelo de seda con barras rojas y amarillas

teresa dijo...

Titus, l'àvia era d'Alcalà de Xivert i l'avi (la part de la família a la que més m'assemblo, de Les Coves.

ximo dijo...

BONA DIADA TITUS.
Els signes identitaris són importants, però el més important és el sentiment de cadascun dels valencians, si no es resolt això, el himne, la bandera o el fet lingüístic, serà maltractat i utilitzat a plaer per crear divisió i confrontació.
I have a dream....

pilar dijo...

querido Titus, primero mis más afectuosas felicitaciones, yo no comparto sentimientos nacionalistas de ningún tipo, pero no soy un "findus" y comprendo a los que los teneis y de "tot cor" (es así en valenciano)

yo también: I have a dream... (ya ves Titus en el idioma Imperial e imperante)

Kenderina dijo...

A mi es que los conceptos de "patriotismo" o "nacionalismo" me quedan muy lejos..yo como mucho nací en el Mediterraneo, que diría Serrat. Por tanto el tema de banderitas, himnos ...como que lo domino menos aun que el de la opera. Lo que si me importa es respetar y que se respeten los sentimientos de cada uno al respecto. Y en eso , queda mucho por hacer en "esta nuestra comunidad".

Titus dijo...

Alfredo i Ximo: Estic d'acord amb els dos, els símbols que haurien de ser identitaris, com ho eren en l'època de les ara impossibles manifestacions amb quatribarrades, són utilitzats per crear divissió, el qual no seria tan greu si no s'incloguera la llengua en la categoria de símbol. Crear divissió en temes lingüístics es una forma d'acabar amb la nostra llengua, i això sí em pareix molt greu.

Pilar y Kenderina, yo no me considero nacionalista ni voto nacionalista, aunque sí es cierto que me gustaría que hubiera una representación nacionalista en el Consell para equilibrar la balanza. De hecho, muchas veces he comentado que esta crisis de identidad valenciana puede tener hasta un lado positivo, que es el de evitar fanatismos del tipo "esto es lo mejor porque es lo mío". Como aquí nadie sabe a ciencia cierta qué es lo suyo, es difícil que tal cosa ocurra. Pero no hay que confundir nacionalismo con preocuparse por conocer la propia cultura y darse cuenta de como se nos manipula con la utilización de los signos de identidad.

Titus dijo...

Ah, Teresa, conec els dos pobles. Molt a prop de Les Coves, a Tirig, he passat més d'una pasqua.

Baltolkien dijo...

Completmante d'acord amb Titus! I, sobretot, en el tema lingüístic.
Per cert! Serà simptoma d'educació que encetant un tema mig-polític no hi hagi cap "animalada" en els comentaris?
És el primer bloc que veig que passa açó!
Salutacions.

Titus dijo...

Hola Balta, m'alegre de veure't per ací. Home, no hi ha cap animalada perquè aquest es un blog humil i amb un públic molt selecte i molt educat, no per falta d'animals, que ja saps que d'això no falta mai.

maac dijo...

El himno de Serrano, que se hizo para una Exposición Regional?, no está mal, le sobra la primera frase y ya quedaría bastante potable. Respecto a la moixeranga d'Algemesi no deja de ser eso: la moixeranga d'Algemesi, otro invento para hacer comulgar a la gente con ruedas de molino, es una danza popular valenciana, punto y final. No sé si la ocurrencia de hacerla himno fue de Joan Fuster, me suena que sí -al final el tema de los símbolos ha dejado de interesarme, debe ser la edad-. Ahora bien, es una auténtica maravilla y cada vez que la escucho se me encoge el corazón y si no me saltan las lágrimas poco falta, tiene algo de atávico, ancestral, sentimental, hipnótico, no sé... me es difícil de explicar ¿Para qué cambiarle el contexto? ¿Para qué un himno? ¿Para qué una bandera? Yo estaría encantado de pertenecer a una Comunidad Autónoma -o lo que sea- que en el artículo primero de su norma fundamental dijera que la misma carece símbolos y que si se necesitara para cualquier acto oficial o protocolario se pondría una bandera blanca y por himno un minuto de silencio. Sería hermoso. Ya sé que es imposible pero hablo de lo que me gustaría.
Respecto al invento de la bandera cuatribarrada con el escudo de la Generalitat, si no recuerdo mal, es la solución que se aprobó en el proyecto de Estatuto, no recuerdo qué pasó exactamente, me suena que lo tiraron para atrás en el Senado y algún partido de izquierda tuvo que ceder porque lo realmente importante no está ni en un trapo ni una melodía. Yo no vivo en Valencia pero casi casi y estoy más que acostumbrado a las tías marías blaveras -afortunadamente cada vez quedan menos-, antes eran franquistas y ahora son blaveras. Yo pertenezco a una zona en la que, como se repobló con aragoneses, se habla castellano y cuando en el colegio el profesor me decía que "amoto" estaba mal dicho me lo apuntaba en mi cerebrito para la próxima vez, sin embargo, mis compañeros hijos de valencianoparlantes -éstos no sabían escribir en valenciano y no hablaban nunca a sus hijos en valenciano porque consideraban que era un idioma de segunda que sólo lo empleaban la gente inculta de la huerta- no admitían una sola corrección del profesor de valenciano, alegaban que su abuela no lo decía así y que aquello que le enseñaban no era valenciano, que era catalán, y así sistemáticamente. Al final llegué a la conclusión de que no había solución posible, sólo una: dejar correr el tiempo. Perdón por el rollo y las faltas cometidas, me he desahogado a gusto y ha salido todo de una.

Titus dijo...

De rollo nada, maac, ha sido muy interesante. En lo único en lo que no estoy de acuerdo es en lo de dejar correr el tiempo, yo en eso soy más combativo y si tengo que montar un pollo cuando alguien me dice barbaridades como las de tus compañeros de escuela lo monto y me quedo a gusto. Quizá sea deformación profesional, pero cuando alguien defiende teorías absurdas sobre la lengua, lo trato igual que si negase la ley de la gravedad o el principio de Arquímedes. Y por supuesto me enciendo cuando esa gente llega al poder, como pasó con Lizondo, que dios lo tenga en conserva.

Alvaro dijo...

Desgraciadamente se mezclan las señas de identidad de un pueblo con la política. Como consecuencia cada vez retrocedemos más. Un amigo, que por desgracia no vive ya, me abrió los ojos hace ya mucho tiempo y me enseñó a ESTIMAR a mi país, mi bandera y mi lengua (ja sé que no la escric péro això no vol dir que no la estime). Por supuesto que el valenciano es la forma que tenemos en el País Valencià de hablar el catalán y que la única bandera que representa a todos los valencianos no lleva ninguna franja de ningún color, pero eso no es cuestión de ideología, es una simple cuestión de información. La política nos ha matado, los símbolos de un pueblo son los que son. Los políticos no tienen nada que opinar en esto.
I si, jo també en tinc un somni! Lo siento por la extensión pero no puedo evitar el añadir dos cositas que probablemente todos conocéis y que me vienen a la cabeza:
- Jo vinc d'un silenci que no és resignat, d'on comença l'horta
i acaba el secà, d'esforç i blasfèmia perquè tot va mal:
qui perd els orígens perd l'identitat.......(Raimon)
- SOMNIEU. Sí inevitablement, el somni d'avui com possibilitat del demà.
ESPEREU MASSA. És clar que sí, i no ens fa cap vergonya ésser esclaus de l'esperança.
VOLEU MASSA.
És clar que sí, és el nostre dret rabiós, i encara més el nostre deure.
EXIGIU.
És clar que sí, apassionadament o amb tristesa.
SOMNIEM! es clar que si, somniem constantment, sempre! .....(Llach)
- I en acabat, que cadascú es vesteixi com bonament li plagui, i via fora!, que tot està per fer i tot és possible. (Miquel Martí i Pol)
Visca el País Valencià!!